Bert Bokhoven over positief denken

05-01-2013 10:31
Het wordt met de dag erger. Die vreselijke files. Een absolute ramp en een zinloze verspilling van tijd. Alsof het allemaal niets kost. En dan nog het gadver gevoel als je in alle vroegte moet vertrekken om naar je werk of een afspraak te gaan. Je kunt bijna niets meer plannen: je bent of te laat of veel te vroeg. Vreselijk allemaal toch. Als je dat dan allemaal zo eens aan ziet dan zou daar toch een oplossing voor moeten zijn.
 
Terwijl ik daar zo eens over nadacht, vroeg ik mij af wat Bert Bokhoven - de onbekende filosoof – daar nu allemaal van gevonden zou hebben. Ik ben er zeker van dat Bert met de hem kenmerkende eenvoud en bescheidenheid daar een oplossing voor gevonden zou hebben die ons allen verstomd zou doen staan. Een briljante oplossing in al zijn eenvoud. En inderdaad, Bert Bokhoven had een briljante oplossing.
 
Bert was tot een oplossing gekomen die zijn oorsprong vond in het Chinese denken. Bert had zich namelijk gerealiseerd dat het Chinese begrip van crisis is opgebouwd uit de karakters voor 'bedreiging' en 'kans'. Men gaat er van uit dat er een samenhang bestaat tussen deze schijnbare tegenstellingen. En dat een crisis dus niet alleen maar bedreigend is. Bert toonde aan dat er aan een crisis evident kansen verbonden zijn. Een denkraam gebaseerd op positief denken. Een model van omdenken dat onwillekeurig tot oplossingen leidt. Een oplossing niet in het aanleggen van nog meer asfalt, maar gewoon creatief met je tijd omgaan. Je tijd aangenaam en nuttig besteden. As simple as that.
 
Met Bert’s gedachtegoed als leidraad dacht ik dat het wel eens interessant zou zijn om Driving Brains op te zetten: een service om (top)managers naar hun werk of afspraak te rijden. Het zou mooi zijn als dat in een prachtig glimmende Bentley zou kunnen, maar gezien de kredietcrisis mag je niet verwachten dat een bank een dergelijk initiatief wil financieren. Ik zou het voorlopig dan even moeten doen met een eenvoudige Cadillac. Het idee is om als we dan we dan zo in de auto zitten - waarschijnlijk in zo’n onterechte file - we uw tijd nuttig dan nuttig kunnen invullen door bijvoorbeeld de strategie van uw onderneming te bespreken en wij u advies kunnen geven. Over management.

Een vorm van filecoaching: een aardig idee toch. Van A naar Beter. Advies volgens het beproefde AiA concept (Advies in Alles). Van hier naar wow ! Management advies op een creatieve manier. Over crisis, groei, consolidatie. Over oplossingen. Resultaatgericht de file in; met een blik op de weg. De blik op uw weg kan zo maar veranderen door de gesprekken die wij voeren. It is lonely at the top, en vertrouwelijke zaken zijn veelal intern moeilijk bespreekbaar. Ook daar biedt file coaching de oplossing voor. Vertrouwelijke en inspirerende gesprekken met iemand die zijn sporen in het bedrijfsleven verdiend heeft. Iemand die het gewoon leuk vind om anderen op een creatieve manier als mentor bij te staan bij de alledaagse beslommeringen die bij het managen van een onderneming horen.

En wat dacht u van Flying Brains: wij gaan met u mee op zakenreis en helpen u met de contacten en contracten voor uw buitenlandse opdrachtgevers. Wij hebben iets met China en kunnen ons daardoor wellicht heel nuttig voor u maken. Het is allemaal bespreekbaar. Zelfs in het Chinees ! En dan hebben we nog Brains for Rent in de aanbieding: executive interim management om uw onderneming op tijdelijke basis bij te staan bij alle zaken die aan de orde komen bij crisis, groei, of consolidatie van een organisatie. Herpositionering, rendementsherstel, reorganisaties en start-ups. Allemaal leuk om te doen.

Maar, er is meer. Braindonaties: kennis en ervaring (gratis) beschikbaar stellen aan goede doelen. Zoals we dat doen voor de Stichting Noble House Nepal (https://www.engely.eu).
 
Al met al een briljant voorbeeld van positief denken; een voorbeeld van omdenken van crisis naar kansen. Bert Bokhoven, dank.
 
Via onze website https://www.driving-brains.nl/welkom.html kunt u kennismaken met onze dienstverlening. Uiteraard bent u ook welkom voor een nader oriënterend gesprek waarbij wij u ons concept van file-coaching graag verder zullen uitleggen. U kunt ons bereiken via Bert.Bokhoven@Kenze.nu
 
Peter Tersteeg