Bert Bokhoven ontmoet Rumi

15-07-2014 10:12
Soms is het leven ingewikkeld. Soms is niet duidelijk wat ons te wachten staat. Soms weten wij niet welke besluiten wij moeten nemen. Soms besluiten wij een relatie te beeindigen. Soms beslissen wij intuïtief. Soms doen we maar wat. Hoe kan een poes je besluitvorming bepalen; hoe kan een miskraam inzicht geven om een nieuwe richting in te slaan.  Een mysterieus proces dat vraagt om inzicht en ordening. Een onderwerp bij uitstek om voor te leggen aan Bert Bokhoven, de onbekende filosoof.
 
Nadat Bert Bokhoven zich had ingeleefd in de complexitiet van de materie, kwam Bert zoals gebruikelijk met een vlijmscherpe analyse. In zijn briljante eenvoud had Bert weinig woorden nodig. Hij verwees mij met zijn kenmerkende eenvoud naar het gedachtegeod van Rumi. Mohamed (D)Jalal ad-Din (of al-Din) Balkhi Rumi of Roemi (Perzisch: مولانا جلال الدین محمد بلخى رومی ) (Balch, 30 september 1207 - Konya, 17 december 1273) was een filosoof en dichter van Perzische afkomst en soefi-mysticus. Rumi is één van de belangrijkste personen uit de Perzische dichtkunst.
 
Geen ongepaste trots zoals veelal onder wetenschappers ontsierde het denken van Bert Bokhoven. Raadpleeg college Rumi was zijn advies en je zult tot grote inzicht komen. En het inzicht kwma toen ik Rumi’s gedicht “Het Gastenhuis” las. Dank Bert Bokhoven; dank  Mohamed Jalal al-Din Balkhi Rumi.Het Gastenhuis
 
Dit mens-zijn is een soort herberg,


elke ochtend nieuw bezoek.


 
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid;
een flits van inzicht komt als een onverwachte gast.


 
Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij!


Zelfs als er een menigte verdriet binnenkomt,


die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat,


 
Behandel dan toch elke gast met eerbied.


Misschien komt hij de hele boel ontruimen


om plaats te maken voor extase....

De donkere gedaante, schaamte, het venijn,


ontmoet ze bij de deur met een brede grijns


en
vraag ze om erbij te komen zitten.


 
Wees blij met iedereen die langskomt.


de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.
 
 
Rumi
(1207 - 1273)
 


 
Dank Bert Bokhoven; dank Mohamed Jalal al-Din Balkhi Rumi. Dank voor de wijsheid van uw inzichten.
 
Peter Tersteeg