Bert Bokhoven over een Chinees complot

15-04-2020 12:48

Het kan niet waar zijn, toch ? Maar de gedachte intrigeert mij. In 2011 schreef ik reeds over China’s strategemen (https://bit.ly/34D7waV) en dat China zich, gewapend met die kennis, voorbereidt om een leidende positie op het wereldtoneel in te nemen. Een ontwikkeling die ten koste zal gaan van de positie van de Verenigde Staten.
Zou het dan toch kunnen dat China in de traditie van Sun Tzu, die 2500 jaar geleden de “kunst van het oorlog voeren” schreef, een macaber maar geniaal plan bedacht heeft om de Verenigde Staten van de troon te stoten en de wereldmacht over te nemen. Stof om over na te denken. Maar wel zo ingewikkeld en “unthinkable” dat ik er behoefte aan had deze gedachte eens voor te leggen aan mijn goede vriend Bert Bokhoven, de onbekende filosoof. In de hoop dat Bert met zijn intellectuele lenigheid en welhaast encyclopedische kennis hier iets verstandigs over zou kunnen zeggen.

Vertel, zegt Bert, als ik bij hem aangekomen ben. Wat is er aan de hand. Wel Bert, zeg ik, ik stuitte op een gedachte, die wellicht compleet onzinnig is, maar die mij toch blijft bezig houden. Een gedachte die verband houdt met het plotselinge uitbreken van het corona-virus en de consequenties daarvan.

Het Corona-virus reisde de hele wereld rond vanuit Wuhan, maar bereikte Peking en Shanghai niet; kan iemand dit verklaren ? De Chinese aandelenmarkt crashte niet; Amerikaanse en Europese markten deden dat wel. Merkwaardig. Vernietig andere markten en bereid je voor om ze op alle mogelijke manieren over te nemen, zou zo maar een Chinese strategeme kunnen zijn. Hoe kan je de wereld immers sneller domineren ? Zonder veel slachtoffers en zonder veel geld uit te hoeven geven. Een nieuw battlefield, hoor ik Sun Tzu zeggen.

Hoe komt het dat Wuhan plotseling vrij is van het dodelijke virus? China zal zeggen dat hun drastische aanvankelijke maatregelen die ze hebben genomen zeer streng waren en Wuhan werd opgesloten om de verspreiding naar andere gebieden in te dammen. Waarom werd Peking niet geraakt? Waarom alleen Wuhan? Interessant om over na te denken, toch.

De epidemie van Wuhan was een showcase. De Chinese president Xi Jinping droeg gewoon een eenvoudig RM1-gezichtsmasker om die getroffen gebieden te bezoeken. Als president zou hij van top tot teen moeten worden bedekt, maar dat was niet het geval. Hij was al geïnjecteerd om schade door het virus te weerstaan. Zou het dat er al een remedie was voordat het virus werd vrijgegeven.
Amerika en de Europese economieën zijn financieel verwoest. Binnenkort zal de Amerikaanse economie instorten zoals gepland door China. China weet dat het Amerika niet militair kan verslaan, maar zou dat wel kunnen als er een economische oorlog zou ontstaan.  En China heef, een ideale tegenstander: Trump. Een tegenstander die zo onvoorspelbaar is dat hij bijna weer voorspelbaar wordt als je weet hoe de man in elkaar zit. En dat weten de Chinezen.

Een blauwdruk a la Sun Tzu:

 

  • Maak een virus en ook het tegengif. Verspreidt het virus.
  • Een demonstratie van efficiëntie, het bouwen van ziekenhuizen in een paar dagen. China was immers al voorbereid met de projecten, het bestellen van de apparatuur, het inhuren van de arbeid, het water- en rioleringsnetwerk, de geprefabriceerde bouwmaterialen en een indrukwekkend volume opgeslagen.
  • Veroorzaak chaos in de wereld, te beginnen met Europa.
  • Leg snel de economie van tientallen landen plat
  • Stop productielijnen in fabrieken in andere landen.
  • Zorg ervoor dat de beurzen dalen en koop bedrijven tegen een spotprijs.
  • Beheers snel de epidemie in eigen land. En dat kan, want China was tenslotte al voorbereid.
  • Verlaag de prijs van grondstoffen, inclusief de prijs van olie die China op grote schaal koopt.
  • Ga snel weer aan de slag terwijl de wereld stilstaat. Koop wat je tijdens de crisis goedkoop hebt onderhandeld en verkoop het duurder in landen die hun industrie hebben verlamd.


Tja, zegt Bert, daar zeg je nog al wat. Eerlijk  gezegd zou ik het ook niet weten maar het is wel denkbaar als je het boek leest van de Chinese kolonels Qiao Liang en Wang Xiangsui uit 1999, "Unrestricted Warfare: China's master plan to destroy America ". Een fascinerende studie over oorlogvoering in de moderne tijd waarin alternatieve strategieën beschreven worden die zich richten op economische oorlogvoering, digitale aanvallen op infrastructuren en netwerken, en terrorisme.

Peter Tersteeg